
Rebranding van jouw merk
03 december, 2018
Rebranding houdt eigenlijk in dat je je merk opnieuw positioneert in de markt. Een herpositionering kan klein worden aangepakt, maar ook groot. Er is altijd een aanleiding voor een rebranding. Verandering komt niet vanzelf, soms is het gewoon tijd voor wat nieuws! Hieronder hebben we vijf situaties in kaart gebracht die ervoor kunnen zorgen dat een herpositionering van belang is.
Fris en nieuw
Het kan zijn dat je al voor jaren lang dezelfde uitstraling hebt. Door de jaren heen verandert er van alles. Ook jouw verhaal. Het kan zijn dat jouw uitstraling niet meer bij jouw identiteit past. Dan komt, bijvoorbeeld THE NEXT BRAND ;), aan te pas. Een frisse look en tone of voice die past bij jouw bedrijf.
Uitbreiding
Ook komt het wel eens voor dat de kleuren en typografie niet meer voldoen. Een uitbreiding of aanpassing is nodig. Past de manier van fotografie en toon van tekst nog bij jou als merk? Ook in dit soort gevallen komt rebranding aan bod. Kleurenpalet en typografie worden dan uitgebreid. Er wordt voor gezorgd dat jouw huisstijl weer helemaal past bij jouw visie.
Positie verandering
Soms wil je als organisatie een nieuwe positie innemen. Een nieuwe strategie, identiteit en klantbelofte komen hier aan te pas.
Internationalisering
Het komt voor dat het nodig is om een Nederlands merk aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege internationalisering. Er wordt tegenwoordig wel steeds meer rekening mee gehouden. Bedrijven zorgen ervoor dat hun huisstijl internationaal door te voeren is.
Markt wisseling
Als je als bedrijf de beslissing maakt om een nieuwe markt te gaan veroveren, is het verstandig om uitstraling en soms zelfs naam aan te passen. Je wilt passen bij de nieuwe markt. En je wilt laten zien dat er een verandering is geweest!
Minpunten van rebranding
Er zijn natuurlijk altijd dingen waarmee je rekening moet houden. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan!
- Herkenning: In het begin zullen mensen moeten wennen aan jouw nieuwe uitstraling. Vaak is dit maar kort en trekt het snel weer bij.
- Compleet opnieuw beginnen: een nieuwe naam betekent dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Je kunt bijvoorbeeld doorverwijzen naar oude websites en artikelen voor een snellere herkenning.
- Kosten: Het kost wel wat inspanning, geld en moeite om alles wat je hebt opgebouwd, gemaakt, gedrukt, beplakt etc. te vervangen. Kijk wat er echt van belang is. En wat er vaak wordt gebruikt. Deze items kun je opnieuw doen. Het is ook belangrijk dat je kritisch kijkt naar wat je digitaal doet. Op deze manier kun je makkelijker kiezen waar je mee doorgaat en wat je gaat stoppen.
