
5 tips voor een goede slogan
24 augustus, 2018
Het doel van marketing is om het brein van de consument binnen te dringen. Maar dat is niet makkelijk! Mensen worden overspoeld met reclame en boodschappen, zodat het steeds moeilijker wordt om in het geheugen van de consument te komen. Maar … een slogan kan je hierbij helpen. Maar hoe kom je nou tot een slogan die echt blijft hangen? Lees hier dé vijf technieken die je kunnen helpen bij het maken van een memorabele slogan.
1. Rijmen
We leren kinderen niet voor niets woorden die rijmen. Deze woorden worden namelijk veel sneller onthouden. Neem als voorbeeld deze slogan: ‘Gillette, the best a man can get.’ Het is makkelijk te onthouden en het klinkt ook nog eens lekker in je oren.
2. Alliteratie (stafrijm)
Misschien herinner je dit begrip nog wel van Nederlandse lessen op de middelbare school. Soms hoor je een slogan of merknaam en denk je bij jezelf: Hé, dat ligt lekker op de tong. Juist daarom is dit een goeie techniek om te gebruiken voor je slogan. Vooral in televisieland word het al veel gebruikt. Zenders als Discovery en National Geographic gebruiken veel alliteratie voor namen van nieuwe programma’s: ‘’Ice cold gold’’, ‘’Shocking Sharks’’, Rattlesnake Republic’’, ‘’Whale Wars’’, ‘’Cash Cab’’, ‘’Crisis Control’’ en ga zo maar door.
3. Herhaling
Ja, ook herhaling werkt goed! Door bepaalde woorden te herhalen leg je meer nadruk op het herhaalde woord. Zeker in korte slagzinnen komt het herhaalde woord extra in de kijker te staan. “Elke dag een mooie dag”.
4. Tegenstellingen
Ook tegenstellingen doen het goed in slogans. Neem deze onderstaande waarin zelfs een dubbele tegenstelling gebruikt wordt: ‘Een beetje van ons, zoveel van jezelf’. Mensen gaan erover nadenken waardoor het blijft hangen.
5. Woordspeling
Leuke woordspelingen die eigenlijk zo flauw zijn dat ze weer leuk worden. Goochelen met taal levert leuke, en omdat ze zo flauw zijn, toch weer grappige slogans op. De gemeente Utrecht heeft bijvoorbeeld: ‘Hier kunt Utrecht.nl.’
